TEKNOLOGIS BAHAN: BUKA MATA ANDA UNTUK MASA DEPAN YANG MENANTI

Wabak COVID-19 membawa impak yang besar kepada masa depan dengan mengandaikan apa yang akan berlaku pada masa depan siswazah dan secara khusus, kepada kumpulan siswazah 2020 yang akan datang. Tetapi berfikir dengan tidak mempedulikan peluang adalah tidak optimis dan tidak positif untuk menjadi orang yang berjaya. Perintah kawalan pergerakan (PKP) kerana pandemik bermula dengan 5 fasa secara keseluruhan dari 18 Mac hingga 31 Ogos 2020 tidak seharusnya mengehadkan perjalanan kita ke masa depan. Masa depan ada di tangan anda dengan lebih banyak perkara yang mampu dilakukan. Sentiasa ingat petikan ini "Dua puluh tahun dari sekarang anda akan lebih kecewa dengan perkara yang tidak anda lakukan daripada yang anda lakukan" - Mark Twain. Fakulti, pensyarah dan rakan-rakan di sekitar boleh menjadi penasihat rakan sebaya untuk masa depan anda. Namun, untuk memastikan semuanya berjaya, hiduplah dengan berani, tanpa rasa takut. Rasakan kenikmatan yang terdapat dalam persaingan - dengan memberikan yang terbaik dalam diri anda. Sebagai pelajar bahan, ‘eagle eyes’ diperlukan untuk membantu masa depan anda dan dengan itu, kemunculan wabak COVID-19 tidak akan menghentikan cita-cita dan masa depan anda.

Dengan mengambil tanggungjawab sebagai ahli akademik untuk memastikan bahawa anda berada di landasan yang betul untuk menjadi Teknologis Bahan, kami menggunakan media sosial untuk berkongsi pautan mengenai peluang dalam skop pekerjaan dan juga sebagai medium untuk meningkatkan pengetahuan anda dalam pelbagai kategori dan berusaha untuk meningkatkan kebolehpasaran siswazah untuk bersedia di masa hadapan.

Dengan banyak perkongsian di media sosial (halaman FB: Fakulti Biokejuruteraan dan Teknologi dan Teknologi Bahan UMK, aplikasi WhatsApp dan Telegram, kami berkongsi aktiviti-aktiviti yang boleh dilakukan melalui dalam talian dalam fasa MCO termasuk seminar dalam talian dengan penyertaan adalah percuma, festival kerjaya digital dan juga temu ramah dalam talian.

Senarai kerja kosong juga dikongsi dari syarikat gergasi seperti kekosongan di Dyson Manufacturing Sdn. Bhd dan Western Digital (Malaysia) Sdn. Bhd. Pejabat kebajikan pelajar UMK (HEPA) juga memberi kelebihan dengan menghasilkan kumpulan telegram untuk mengemas kini kerja kosong dengan memberikan tumpuan kepada pelajar siswazah yang akan bergraduat dari tahun 2020 hingga tahun 2023. Kami cuba menyediakan medium dengan sebaik mungkin, tetapi kadar kejayaan masih terletak di tangan anda.

Penyertaan dari syarikat terkemuka dalam pameran kerjaya dalam festival kerjaya Seeds Online pada 4 - 8 Mei 2020 juga mebuka mata kepada pelajar, dengan mendorong mereka untuk melihat dan merealisasikan dengan kehidupan nyata di masa depan. Pameran kerjaya ini melibatkan pembentangan dari syarikat dan penceramah, temu ramah secara maya dan mereka juga menyediakan slot permohonan untuk mendapatkan peluang pekerjaan sepenuh masa dan praktikal.

Senarai ini sebenarnya lebih banyak dan akan bertambah jumlahnya dari masa ke semasa. Perkongsian besar dalam talian adalah Virtual Career Fair 2020 yang berlaku pada 18 hingga 22 Mei 2020. Ia dibuka untuk semua belia yang mencari tempat praktikal ataupun pekerjaan sepenuh masa. Acara secara maya eksklusif dalam talian selama lima hari ini dipenuhi dengan aktiviti secara langsung yang dianjurkan oleh majikan yang mengambil bahagian dan menampilkan webinar interaktif, panggilan secara berkumpulan, temu ramah, bual bicara dan perbincangan kerjaya dan pelajar boleh menyerahkan resume terus kepada majikan.

Norma baru bukan hanya untuk gaya hidup, tetapi juga untuk meningkatkan kemahiran, pengetahuan dan potensi pekerjaan anda di masa hadapan. Setelah menghitung hari sehingga negara diisyhtiharkan bebas dari COVID-19 dan menghitung hari untuk menamatkan pengajian. bergantunglah pada diri sendiri terlebih dahulu. Adakah anda sudah bersedia untuk menggunakan MATA anda untuk melihat masa depan? Bersedia untuk segala-galanya, atasi kesukaran kemudian YA, anda sudah menjadi teknologis bahan walau apa jua bidang pekerjaan anda. JADILAH OPTIMIS DAN POSITIF UNTUK BERJAYA.

Artikel and Foto: Dr Norfadhilah Binti Ibrahim